Nietolerancje pokarmowe

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na pewne pokarmy. Jej objawy mogą mieć różny charakter.

Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji.

Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Jeśli u pacjenta występują różne dolegliwości, a rozpoznanie choroby nie zostało ustalone, ich przyczyną może być właśnie nietolerancja pokarmowa.

Do jej najczęstszych objawów należą:

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi (AHND)
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Fibromialgia
  • Nieżyt żołądka
  • Bóle głowy
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół hiperaktywności
  • Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
  • Świąd skóry
  • Zespół złego wchłaniania
  • Migrena
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

Objawy bywają słabe i występują od kilku godzin do nawet kilku dni po spożyciu pokarmu. Ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Dlatego też nietolerancje pokarmowe są tak często źle diagnozowane, a pacjent nie rozpoczyna niezbędnego procesu leczenia.

Ważne, by nie zlekceważyć nietolerancji – nawet jeśli nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

Nietolerancję pokarmową można zdiagnozować przy pomocy testu, który pomaga wskazywać przyczynę objawów.

Weizen

Test Food Detective

Test Food Detective firmy Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. Wielka Brytania jest wykonywany metodą ELISA na 59 pokarmów:

Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra).

Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

407394__88181