Alergie a nietolerancje pokarmowe – różnice
Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa to terminy, które często bywają mylone. Znaczą jednak zupełnie co innego.
Objawy
Standardową alergię pokarmową (np. na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) charakteryzuje ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego, następująca po spożyciu określonego pokarmu.
Reakcjami świadczącymi o alergii mogą być:
- kichanie
- wysypka
- podrażnienie skóry
- katar
- opuchlizna
- zmęczenie
- biegunka
- wymioty
Objawy mogą wystąpić od kilku minut do nawet dwóch godzin od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem.
Przyczyny
Alergia pokarmowa występuje dość rzadko – stwierdza się ją u ok. 2.5% populacji.
Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji.
Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.
Nietolerancja pokarmowa | Alergia pokarmowa |
---|---|
Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach .
|
Reakcje zazwyczaj pojawiają się od razu po kontakcie z alergenem – mogą być oddalone najwyżej 0 2 godziny.
|