Alergie a nietolerancje pokarmowe – różnice

Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa to terminy, które często bywają mylone. Znaczą jednak zupełnie co innego.

Objawy

Standardową alergię pokarmową (np. na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) charakteryzuje ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego, następująca po spożyciu określonego pokarmu.

Reakcjami świadczącymi o alergii mogą być:

  • kichanie
  • wysypka
  • podrażnienie skóry
  • katar
  • opuchlizna
  • zmęczenie
  • biegunka
  • wymioty

Objawy mogą wystąpić od kilku minut do nawet dwóch godzin od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem.

Przyczyny
Alergia pokarmowa występuje dość rzadko – stwierdza się ją u ok. 2.5% populacji.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji.

Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową? – dowiedz się więcej

Nietolerancja pokarmowa Alergia pokarmowa
Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniach .

  • Możliwe jest wykazywanie nietolerancji kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.
  • Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.
Reakcje zazwyczaj pojawiają się od razu po kontakcie z alergenem – mogą być oddalone najwyżej 0 2 godziny.

  • Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie.
  • Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.